Problems on Ages Formulas - Shortcuts Tips & Tricks To Solve Problems


Problems on Ages Formulas

This is very important part of any exam because several questions are asked on the basis of Problems on Ages Formulas. To beat all the sums
perfectly in tine limit candidates need to learn all the formulas given on this web page. Appliers who are busy in Bank/SSC/UPSC exams preparation they will have to learn shortcuts tricks to solve the Problems on Age Formulas here. Almost all competitive exams possess Quantitative Aptitude section in which questions related to time, distance and age formulas are being asked. Students who are not in touch of maths since beginning they have problems on age formulas at the time of examination because they do not know the important short tricks.

Problems on Ages Formulas

To take over the difficulty cones in such types of questions each and every applier will have prepare the illustrative examples based on the formulas and shortcuts to complete the question paper at a given time period. To increase the score it is necessary for appellants to practice the formulas daily by giving the enough time. First of all candidates will have to create effective time table and start from important topics and also go with sample and model papers. Go guys read given basic concept on problem of ages, important illustrations and important shortcuts tricks to crack Bank/SSC/UPSC exams and attempt all the questions to get full marks. All the best!!

Shortcuts Tips & Tricks To Solve Problems

Before learning the tricks know below given concepts-


Basic Concept for problems on ages
1) If the present age of ‘A’ is ‘x’ years, then
‘n’ years ago => Age of ‘A’ was (x-n) years.
‘n’ years after => Age of ‘A’ will be (x+n) years.

2) In general, at the starting of the solution we have to assume the present age of one person. It is better to assume the present age = ‘x’ years.

3) So I advise you to assume the age of the younger person = ‘x’ years.

4) If the present age ‘A’ and ‘B’ are ‘x’ and ‘y’ years respectively, then
‘n’ years ago => Age of ‘A’ and ‘B’ were (x-n) and (y-n) years respectively.
‘n’ years after => Age of ‘A’ and ‘B’ will be (x+n) and (y+n) years respectively.


5) The age difference between you and your friend is let’s suppose 6 years. And after 10 or 15 years this will be same, because clock will run equally for both of you.


Important Examples for Aptitude Section

Question 1- The age of the father 3 years ago was 7 times the age of his son. At present, the father’s age is five times that of his son. What are the present ages of the father and the son?
Answer- Let the present age of son = x yrs
Then, the present age of father = 5xyr
3 years ago,
7(x – 3) = 5x – 3
Or, 7x – 21 =5x – 3
Or, 2x =18
x = 9 yrs
Therefore, son’s age = 9 years
Father’s age = 45 years.


Question 2- At present, the age of the father is five times the age of his son. Three years hence, the father’s age would be four times that of his son. Find the present ages of the father and the son.
Answer- Let the present age of son = x yrs
Then, the present age of father = 5x yrs
3 yrs hence,
4(x+3) = 5x+3
Or, 4x + 12=5x +3
x= 9yrs.
Therefore, son’s age = 9 yrs and father’s age = 45 yrs.


Question 3- Three years earlier, the father was 7 times as old as his son. Three years hence, the father’s age would be four times of his son. What are the present ages of the father and the son?
Answer- Let the present age of son = x yrs and the present age of father = y yrs
3 yrs earlier, 7(x – 3) = y – 3   or, 7x – y =18…………. (i)
3 yes hence, 4(x+3) = y +3
Or, 4x +12 = y + 3                   or, 4x – y = - 9 ………… (ii)
Solving (1) & (2) we get, x = 9 yrs & y =45 yrs.

Question 4- The sum of the ages of a mother and her daughter is 50 yrs. Also 5 yrs ago, the mother’s age was 7 times the age of the daughter. What are the present ages of the mother and the daughter?
Answer- Let the age of the daughter be x yrs.
Then, the age of the mother is (50x – x) yrs
5 yrs ago, 7(x – 5) = 50 – x – 5
Or, 8x = 50 – 5 +35 = 80
x =10
Therefore, daughter’s age = 10 yrs and mother’s age = 40 yrs.


Question 5- The sum of the ages of a son and father is 56 yrs. After 4 yrs, the age of the father will be three times that of the son. What is the age of the son?
Answer- Let the age of the son be x yrs.
Then, the age of the father is (56 – x) yrs.
After 4 yrs, 3(x+4) = 56 – x +4
Or, 4x =56 +4 – 12 = 48
x = 12 yrs
Thus, son’s age = 12 yrs.

Question 6- Lina got married 8 years ago. Today her age is 9/7 time her age at the time of her marriage. At present her daughter’s age is 1/6 of her age. What was her daughter’s age 3 years ago?
Answer- Let’s assume present age of Lina = x yrs.
Hence, x = (x-8) * 9/7 => x=36 years.
So present age of daughter = 1/6 * 36 => 6 years.
3 years age of daughter = 6-3 = 3 years.


Question 7- The age of Rahul and Amit are in the ratio of 8:7. After 10 years the ratio of their ages will be 13:12. What is the difference in years between their ages? 
Answer- Let’s assume the present age of Rahul and Amit = 8x and 7x
After 10 years,
(8x+10)/(7x+10) = 13/12
We get x=2 years.
So difference in age 8x – 7x = 16 – 14 = 2 years.

Question 8- The total age of Ram and Shyam is 10 years more than that of total age of Shyam and Mohan. Mohan is how many years younger than Ram?
Answer- R + S = S + M +10 => R = M + 10 => M = R -10
Hence Mohan is 10 years younger than Ram.

Important Formula for Ages Problems:
Problems on Ages Formulas


Counting of Odd days:
Problems on Ages Formulas

Reminder: Dear participants stay tuned with ejobhub to get other such articles.

Take a Look on Below Table

Government Jobs Private Jobs
Engineering Jobs 10th / 12th Pass Jobs
Employment News Rojgar Samachar
Railway Jobs in India Upcoming Sarkari Naukri
Upcoming Bank Jobs Graduate Degree Jobs
Written Exam Preparation Tips Career Management Tips
English Improvement Tips Interview Preparation Tips

0 comments:

Post a Comment